reklama

"Budeme pracovat pro všechny občany nehledě na jejich majetek a postavení. Jde o to, aby se nám všem v naší zemi dobře žilo," řekl dnes Hamáček ve Sněmovně.

"Program vlády bude mít řadu levicových prvků a sociální demokracie dohlédne na to, aby tyto závazky byly naplněny," dodal předseda ČSSD, který je zároveň ministrem vnitra a dočasně vede i diplomacii. 

Nová vláda Andreje Babiše (ANO) se má opírat o většinu 108 poslanců ANO, ČSSD a KSČM. Někdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ovšem oznámil, že navzdory příslibu podpory všech 15 poslanců sociální demokracie on nebude hlasovat pro důvěru vládě. 

Druhý Babišův kabinet nedostane důvěru od opozice. Podle občanských demokratů představuje tato vláda nebezpečí. "Za návrat komunistické strany k moci je odpovědný nejen prezident Miloš Zeman a premiér Babiš, ale za návrat bude odpovědný každý poslanec, který vstane a podpoří takovou vládu," řekl předseda ODS Petr Fiala.

"Programové prohlášení vlády připomíná sběrné suroviny. Je tam všechno možné, ale máloco použitelné," dodal. Vládu označil za nekompletní. "O důvěru přišla žádat vláda nekompletní, jednoho ministra sehnala včera narychlo, to je nevídané," uvedl. Narážel tím na rychlou výměnu ministra spravedlnosti, kde v úterý bývalou ministryni Taťánu Malou nahradil nový ministr Jan Kněžínek.