reklama

V projevu při dnešním jednání Sněmovny o vyslovení důvěry vládě se Okamura opřel do předsedů ANO a ČSSD, premiéra Andreje Babiše a vicepremiéra a ministra vnitra a zahraničí Jana Hamáčka.

Babiš je podle Okamury "v kleštích", má firmy v Německu a žije z evropských dotací. "Bude zpívat písničku podle not psaných jinde, ne u nás doma. Vládu řízenou z Bruselu podpořit nemůžeme," prohlásil předseda SPD. 

Okamura dále poukázal na to, že Hamáček působí v neziskové organizaci Aspen Institute Prague a otevření pražské pobočky Aspen Institute podpořil kontroverzní finančník Zdeněk Bakala. "ČSSD je strana, která se dlouhodobě podílela na kauzách, které stály naše daňové poplatníky miliardy korun," pokračoval Okamura. 

Hnutí STAN podle předsedy jeho poslanců Jana Farského nedá důvěru kabinetu ANO a ČSSD s podporou KSČM, neboť je to "vláda minulosti a vláda slepé uličky". Farský ve Sněmovně uvedl, že Babiš pravidla dodržuje jen tehdy, dokud jsou pro něj výhodná.

"Komunisté budou vládu podporovat, protože slibuje změnu, která je pro český stát potřebná," řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Odvolával se na ústavu i na listinu základních práv a svobod, podle nichž je český politický systém založený na volné soutěži politických stran a občané mají přístup za rovných podmínek k voleným i jiným funkcím. Poukazoval na to, že podle některých názorů není možné, aby ten, kdo je v určité politické straně, se podílel na správě státu. Toto odmítl se slovy, že KSČM nedovolí, aby jí někdo bránil podílet se na ovlivňování chodu státu. "Každý má právo podílet se na správě státu," řekl.

Ve svém vystoupení několikrát kritizoval někdejší vládu Petra Nečase (ODS) vzniklou z voleb v roce 2010. "Za námi nejsou korupční skandály, za námi nejsou žádní kostlivci ve skříni z doby privatizace, máme za sebou čistý štít," prohlásil Filip.