Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna ve víru hádek? Němcová se střetla s Grebeníčkem

Miroslava Němcová
Miroslava Němcová
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Sněmovna rozhoduje o tom, zda druhá vláda Andreje Babiše (ANO) dostane důvěru. Za řečnickým pultem se střídají politici a především opozice nešetří kritikou. Miroslava Němcová (ODS) ironicky ocenila, že Babiš otevřeně podpořil zástupce komunistické strany, která vládla před rokem 1989 a jejíž režim byl označen za zločinný.

"Je vidět - svůj k svému. To platilo a platí," uvedla Němcová poté, co expředseda komunistů Miroslav Grebeníček expresivně líčil počínání předchozích vlád a jejich představitelů po pádu socialismu. Podle ní ale zapomněl či relativizoval předchozí "totalitní zvrácenou dobu temna". 

Grebeníček vytkl Němcové primitivní antikomunismus a absenci vzdělání v historii. "Ano, říkám vždycky to stejné, pokud jde o opravdovou dobu temna," opáčila Němcová. Podle ní je povinností demokratického politika stát na straně těch, kteří byli komunisty pronásledováni.

Předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik v debatě zpochybnil polistopadová odhalení komunistických zločinů. "Ústavy pro mistrování dějin jsou pro mě nedůvěryhodné instituce," uvedl mimo jiné. Podle Marka Výborného (KDU-ČSL) je nehorázné, jak komunisté relativizují totalitní minulost. Nesou totiž plnou odpovědnost za události a procesy po roce 1948, uvedl Výborný.

Grebeníček se v projevu pozastavil nad vládami v čele s ODS nebo ČSSD, jejichž výsledkem byl podle něho "korupční styl vládnutí, často bezohledný k většině občanů". Premiéři podle Grebeníčka byli vydáváni za "výlupky bezúhonnosti" a nynější "ataky papalášů" pravicových stran proti Babišovi jsou "zhrzeným pláčem nad vlastním rozlitým mlékem". 

Témata:  Miroslav Grebeníček Miroslava Němcová Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy