Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ťok plánuje průvan ve vedení ČD, prý vytváří umělé problémy

Dan Ťok, ministr dopravy
Dan Ťok, ministr dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) chce kvůli sporům o otevírání trhu železniční dopravy jiným firmám vyměnit vedení státních Českých drah (ČD). Konkrétně mu vadí, že ČD shodily ze stolu už dříve schválenou dohodu o postupném vypisování soutěží na jednotlivé rychlíkové linky.

O odvolání generálního ředitele a předsedy představenstva ČD Pavla Krtka se mluví od loňského podzimu. Ťok chtěl se změnami ve vedení ČD počkat na silnější mandát, který dnes v noci vláda Andreje Babiše získala. Nový management stát vybere v otevřeném výběrovém řízení.

"Budu chtít, aby dozorčí rada vypsala výběrové řízení na členy představenstva, abychom dostali do vedení Českých drah profesionální management, který přestane říkat, proč to nejde, a který se na liberalizaci bude seriózně připravovat," řekl pro idnes.cz Ťok.

Kritizoval skutečnost, že vedení státem vlastněných drah shodilo ze stolu už dříve schválenou dohodu o postupném vypisování soutěží na jednotlivé rychlíkové linky. Podle vedení ČD plán ministerstva nedostatečně zohledňoval takzvanou síťovost, tedy možnost jednoduchého přestupování při cestě několika spoji. To ale Ťok považuje za uměle vytvořený problém.

Obměna vedení drah se bude muset uskutečnit v několika krocích. První z nich bude už tento pátek, na kdy je svoláno zasedání řídícího výboru Českých drah. To má podle Ťoka zvolit nové členy dozorčí rady, která teprve může rozhodovat o odvolání členů vedení společnosti.

Témata:  České Dráhy Dan Ťok Ministerstvo dopravy České republiky

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy