reklama

Společnost Uber se zavázala podpisem daňového memoranda, že bude od začátku října evidovat tržby svých řidičů v EET a finanční správě poskytovat data o aktivitách šoférů, které stát bude moci využít k daňové kontrole. Povinnost se ovšem bude týkat pouze nových řidičů.

"Veškeré body, které jsou v tomto memorandu by měly být samozřejmostí a rozhodně se nejedná o nějaký ústupek ze strany Uberu. Co se týče EET tak s největší pravděpodobností bude ještě v tomto roce povinné pro všechny řidiče taxislužby prováděné jakoukoli formou," uvedl předseda Sdružení českých taxikářů Petr Polišenský.

Dokud nebude Uber a také estonská společnost Taxify provozovat služby v souladu se zákonem o silniční dopravě a vyhláškou pražského magistrátu, požaduje sdružení okamžité vypnutí jejich aplikací. "Nic jiného než hru o čas tedy za čtvrtečním podpisem memoranda nespatřujeme," dodal Polišenský.

Ministerstvo financí ve čtvrtek uvedlo, že memorandum by mělo uklidnit spory taxikářů s Uberem a rozptýlit obavy z toho, že stát nedokáže regulovat sdílenou ekonomiku. Podle ministryně Aleny Schillerové (za ANO) je současná legislativa dostačující k tomu, aby stát mohl kontrolovat i tyto služby. Dohoda by se zároveň podle ministryně měla stát základním kamenem pro kontrolu dalších společností fungujících na podobné bázi.