reklama

Míst pro obviněné je na rozdíl od míst pro odsouzené vězně dost, podle statistik jsou zaplněna ze 72 procent.

Z 35 českých věznic jich desítka funguje jako věznice vazební: v Praze na Pankráci a v Ruzyni, dále v Teplicích, Litoměřicích, Liberci, Hradci Králové, Českých Budějovicích, Brně, Olomouci a Ostravě. 

Bezpečnostní sbor má pro vazebně stíhané - při dodržení normy čtyř čtverečních metrů na jednoho člověka - k dispozici 2261 míst. Zákon o výkonu vazby stanoví, že jestliže to podmínky ve věznici umožňují, dostane obviněný na vlastní žádost samostatnou celu. "Kapacita výkonu vazby není dlouhodobě zcela naplněna, takže ano, pokud konkrétní věznice tyto podmínky má, je to naprosto reálné. Většina obviněných ale dává přednost kolektivnímu ubytování," uvedl na dotaz ČTK Robert Blanda z oddělení vnějších vztahů Vězeňské služby.

Dozorci nesmí obviněného podrobit omezením, která nejsou nutná pro splnění účelu vazby a pro zachování pořádku a bezpečnosti. "Obviněný je technicky vzato nevinný člověk, jehož 'věznění' je vlastně opatření uvalené na základě požadavku orgánů činných v trestním řízení příslušným soudem na dobu nezbytnou, dokud k tomu existují zákonné důvody. Na obviněného tedy nelze výchovně působit jako na odsouzené prostřednictvím programů zacházení, protože není odsouzený. Obvinění také až na výjimky nejsou zaměstnaní," upozornil Blanda.

Od roku 2013, kdy zákonodárci přijali novelu o zlidštění podmínek vazby například ohledně návštěv či telefonátů s rodinou, procházejí vazební věznice postupnou rekonstrukcí. 

Každý obviněný má ze zákona nárok na lůžko a uzamykatelnou skříňku na osobní věci. V celách jsou dále stolky a stoličky a také záchod oddělený neprůhlednou zástěnou. Obviněný má právo na nepřetržitý osmihodinový spánek a rovněž na nekuřáckou celu, pokud o ni požádá. Ve vazbě také může používat vlastní oblečení. "Je to možné a poměrně běžné, záleží ale na sociálním zázemí konkrétního obviněného, zda má možnost výměny prádla a oděvu," vysvětlil Blanda.