Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie chce, aby EU přijala uprchlíky. Co na to Česko?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha - Česká republika nebude přijímat žádné migranty, uvedl dnes premiér Andrej Babiš (ANO) na dotaz ČTK týkající se aktuální italské žádosti o pomoc s uprchlíky.

Babiš trvá na tom, že přijímání migrantů se má řídit principem dobrovolnosti. O pomoc při rozdělení 450 lidí, kteří uvízli na moři, požádal státy EU italský premiér Giuseppe Conte. Podle Babiše Evropa musí vyslat signál, že nelegální migrace je nepřípustná a přijímání dalších lidí problém jenom zhoršuje.

"Naše země žádné migranty přijímat nebude. Na Evropské radě jsme pro relokaci prosadili princip dobrovolnosti a toho se budeme držet," uvedl Babiš v textové zprávě pro ČTK. "Přijímat lidi není žádné řešení, naopak to ještě zvětšuje problém, který v Evropě máme," dodal předseda vlády.

Přibližně 450 lidí bylo na palubě rybářské lodi, odkud je převzala plavidla unijní agentury Frontex a italské finanční stráže. Premiér Conte se pak obrátil na EU, aby situaci pomohla řešit.

Babiš ČTK řekl, že kopii dopisu, který Conte adresoval předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi a Evropské komise Jeanu-Claudeovi Junckerovi, dostali představitelé všech členských států. Na Conteho žádost již reagovaly Malta a Francie, které přislíbily, že přijmou po 50 lidech.

Témata:  Andrej Babiš uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy