reklama

K Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který případ řešil jako první instance, dorazilo dovolání. 

Spor trvá od roku 2003. Halbich neúspěšně žádal za podíl na právní bitvě o stranické sídlo ČSSD v Praze 17 milionů korun, a to jednak od sociální demokracie, jednak od společnosti Alba, které postoupil svou pohledávku vůči ČSSD jeho někdejší kolega Zdeněk Altner. Strana peníze pro právníky složila už před lety do soudní úschovy, nevěděla totiž, komu je má vyplatit.

Smlouvu o zastupování ve sporu o sídlo ČSSD podepsal tehdejší předseda strany a současný prezident Miloš Zeman se zesnulým právníkem Altnerem. Ten loni na ČSSD vysoudil 338 milionů korun za právní služby. Dovolání strany stále není vyřešené kvůli Altnerovu úmrtí a následnému dědickému řízení.

Halbich ve své žalobě tvrdil, že ke kontraktu později přistoupil společně s dalším právníkem Zdeňkem Hájkem a že za práci nedostal zaplaceno. Zeman před soudem v minulosti vypověděl, že pro něj byl jediným partnerem Altner. 

Odvolací Městský soud v Praze letos v lednu potvrdil názor první instance, že Halbich není věřitelem sociální demokracie. Odvolací soud naopak zrušil rozhodnutí, na jehož základě měl Halbich nahradit žalovaným na nákladech řízení částku přesahující dva miliony korun. Použil k tomu ustanovení, které to ve výjimečných případech umožňuje. Soud přihlédl k okolnostem případu i zdravotnímu stavu žalobce.

Justice žalobu bývalého notáře Halbicha původně zamítla, muže se však zastal Ústavní soud. Altner v případu vystupoval jako svědek a Halbichovy zásluhy popíral. Notář podle něj poskytoval jen dílčí konzultace. Ani v druhém kole soudního projednávání Halbich neuspěl.