Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vedení ČSSD se v úterý kvůli situaci na MZV nesejde, přišlo hodně omluvenek

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Vedení ČSSD mělo v úterý řešit situaci na ministerstvu zahraničí, kvůli vysokému počtu omluvenek se ale nakonec jednání neuskuteční.

Předsednictvo ČSSD v květnu vybralo do čela diplomacie europoslance Miroslava Pocheho. Prezident Miloš Zeman ho však odmítl kvůli postojům Pocheho k migraci. Poche také při volbách hlavy státu podpořil Jiřího Drahoše.

MZV nyní vede ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček. Řešení kritizuje opozice, podle které by důležitý resort měl být plnohodnotně obsazen. 

V sociální demokracii převažují hlasy, aby nominantem strany na post ministra zahraničí zůstal Poche. Pro hledání jiného kandidáta se naopak veřejně vyslovuje statutární místopředseda Jiří Zimola.

Hamáček situaci v čele resortu označuje za dočasnou, při jeho nástupu Poche prohlásil, že bude v Černínském paláci působit jako nehonorovaný politický tajemník. Hamáček však minulý týden poslancům zahraničního výboru řekl, že Poche zatím na ministerstvu v žádné oficiální funkci není.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Miroslav Poche Jan Hamáček Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy