Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žalobkyně žádá za 15 let starou vraždu přísné tresty

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Liberec - Pro tři muže obžalované z vraždy Martina Říhy, která se měla stát před 15 lety, požaduje státní zástupkyně tresty 13 let vězení. Vina Roberta Šulce, Pavla Malého a Vladimíra Stratila je podle ní prokázána výslechy utajených svědků a dalších.

Podle spisu unesli Říhu z jeho domu ve Zloníně u Prahy 17. dubna 2003 a odvezli do penzionu v Josefově Dole na Jablonecku, kde ho podle obžaloby mučili, aby jim prozradil, kde jsou ukryté peníze z vytunelované kampeličky. Podle tvrzení jednoho svědka ho pálili letlampou a vrtali mu kolena vrtačkou. V mučení pokračovali na neznámém místě. 

V případu figuruje větší množství utajených svědků, což obhájci při minulých líčeních kritizovali jako nedůvodné. "Žádným předpisem není jejich počet (utajených svědků) omezen," řekla dnes státní zástupkyně Jitka Tomsová. V tomto případě to bylo podle ní nutné, protože se svědkové báli vypovídat pod svojí identitou.

V případu je obžalován ještě jeden muž z pokusu o krádež, jemu státní zástupkyně navrhla šest až sedm let vězení.

Zakladatel První pražské družstevní záložny Říha byl za vytunelovaní kampeličky pravomocně odsouzen v lednu 2004 k 11 letům vězení. Bývalému generálnímu řediteli kampeličky Petru Bubeníčkovi uložil soud devět let vězení. Podle soudů oba podvodem připravili 2930 členů záložny o 276 milionů Kč. Říha ale už v dubnu 2003 po propuštění z vazby zmizel a dlouho patřil k nejhledanějším Čechům v databázi Interpolu. Mělo se za to, že z republiky odjel po propuštění z vazby. Policie ale dospěla k závěru, že se chvíli po svém zmizení stal obětí únosu a vraždy. Jeden z utajených svědků u soudu vypověděl, že slyšel, že by snad mělo být Říhovo tělo pohřbeno někde v Březině či Doubravě.

Témata:  vražda Liberec soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy