reklama

Tři lidi se už podařilo vyprostit. Stav jednoho z nich je velmi vážný a záchranáři ho museli uvést do umělého spánku, řekla mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. Stav dvou dalších dělníků je středně těžký. 

"Tři osoby již byly zachráněny, po dalších hasiči pátrají," uvedl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. V troskách mohou být podle něj až čtyři lidé, záchranáři mluví o zřejmě dvou pohřešovaných.

Podle mluvčí hasičů Kateřiny Suchánské pes městské policie označil, že by se na místě mohl nacházet další člověk. "Čekají nás dvě další ohledání, přijdou ještě další dva psi," řekla.

Hasiči na místo vyslali sací bagr, který odsává sutiny, aby se místo vyčistilo. Na místě je podle mluvčího policie i psycholog, statik, inspekce práce a lidé z báňské služby. Záchranná služba aktivovala traumaplán určený pro mimořádné situace s větším počtem raněných, na místo poslala speciální vůz Atego a další dvě posádky.

Hasiči začali stavět provizorní ochranu proti dalšímu pádu. "Snažíme se vyhrabat další osoby. Na místo byl povolán sací bagr na sutiny. Požádali jsme Český červený kříž o spolupráci," uvedli hasiči na twitteru.

V budově, v níž se zřítilo patro, bývala základní škola. Po přestavbě se má objekt změnit na zázemí pro studenty Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM).

Příčina neštěstí se bude zjišťovat až poté, co bude zjištěno, jestli se v budově ještě někdo nachází. Podle Metrostavu, který rekonstrukci budovy provádí, nebyly porušeny žádné předpisy týkající se bezpečnosti práce. 

Na místo se dostavila primátorka Adriana Krnáčová, která vnímá jako zásadní roli památkářů v této věci. "Je potřebné prověřit roli projektantů, roli zejména památkářů Národního památkového ústavu," řekla.