reklama

Obě ženy dostaly 18 měsíců s dvouletou zkušební dobou, původně jim hrozilo až šest let vězení. Ženy nesouhlasí s trestem ani s vinou, žádají zproštění. 

"Proti rozsudku se odvolaly obě obžalované i státní zástupce. Obě obžalované se odvolaly jak do výroku o vině, tak do výroku o trestu. Spis je ještě na okresním soudu, v nejbližší době bude poslán na odvolací řízení ke krajskému soudu," uvedl předseda olomouckého okresního soudu Bronislav Beran.

Podle rozsudku okresního soudu ženy porušily své povinnosti, když se nepřesvědčily o řádném uzavření dveří. Vlak z olomoucké stanice vyjel poté s nedovřenými dveřmi, z nichž později ve stokilometrové rychlosti dítě vypadlo. Ženy porušení předpisů před soudem několikrát odmítly. "Odvolali jsme se ze stejných důvodů, které uvedl můj právní zástupce v závěrečné řeči," řekla dnes ČTK vlakvedoucí Jarmila Soukupová. 

Odvolání podal nakonec i žalobce Jaroslav Rašendorfer, žádá však pouze opravu v rozsudku kvůli přeřeknutí soudce. "Odvolání jsem nepodal kvůli tomu, že bych byl nespokojen s trestem, ale kvůli tomu, aby to mohl krajský soud opravit," sdělil státní zástupce Jaroslav Rašendrofer.

Neštěstí se stalo na trase z Luhačovic do Prahy v červenci 2016. Podle rozsudku vyjel vlak z olomouckého nádraží s nedovřenými dveřmi. Kvůli zrychlování soupravy na trati mezi hlavním nádražím a Štěpánovem se dveře ve více než stokilometrové rychlosti samovolně otevřely a dítě, které v té době čekalo na matku a sestru u toalety, vytáhly ven. Dívka po pádu zemřela.

Spis měl téměř 700 listů, obsahoval řadu znaleckých posudků a dokumentů. Policisté při vyšetřování uvedli, že pokud by se tato tragédie stala později, mohly být obviněny jako právnická osoba také České dráhy, v době tragédie to neumožňoval právní řád. České dráhy, které se s rodinou vyrovnaly mimosoudně, poté zavedly řadu opatření, aby podobné tragédii zabránily.