Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politici se vysmívají vládě: Ukazuje se, že ministři bez vysoké školy mají výhodu

Jiří Pospíšil
Jiří Pospíšil
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) dnes oznámil, že rezignuje. Politici jeho rozhodnutí uvítali. Například místopředseda ČSSD Martin Netolický řekl, že Krčál situaci vyřešil do 24 hodin od chvíle, kdy se objevilo první podezření z plagiátorství. Je to podle něj znak toho, že Krčál se snaží zlepšit politickou kulturu v ČR.

"Jsou lidé, kteří odstupují ze svých funkcí při pouhém podezření a jsou lidé, kteří neustále tvrdí, že všechno je kampaň a že to je na ně nastrčeno," konstatoval předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Za větší problém než personálie považuje to, že se vláda opírá o hlasy KSČM.

"Je to rozhodnutí, které je odpovědné vůči vládě i vůči sociální demokracii, aby nepoškozoval vlastní politickou stranu," uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip v České televizi. 

Předseda SPD Tomio Okamura změnu označil za neuvěřitelnou blamáž premiéra. "Další ministr jeho vlády po několika dnech rezignoval pro podvody a nekompetentnost. To je ta vláda odborníků, kterou sliboval Andrej Babiš? Zklamal na celé čáře, nemá odborníky, není schopen vést Českou republiku, ani domluvit složení vlády," uvedl.

Miroslav Kalousek (TOP 09) ocenil styl, se kterým se Krčál k situaci postavil. "Dlužno uznat, že Petr Krčál vystoupil důstojně. Přeji mu hodně štěstí a úspěchů v dalším životě," komentoval Krčálův odchod na twitteru.

Politici na sociálních sítích ironicky spekulují o vhodnosti vysokoškolského studia pro vykonávání této funkce. Stejně jako bývalá ministryně Taťána Malá (za ANO) dnes Krčál oznámil rezignaci kvůli podezření z plagiátorství. "Ukazuje se, že v této vládě mají ministři bez vysoké školy evidentně výhodu," poznamenal na sociálních sítích předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

"Nejjednodušší by bylo absolventy vysokých škol do vlády vůbec nepouštět. Na plnění příkazů Andreje Babiše stejně žádné vzdělání potřeba není a ušetřili bychom si blamáž s opisováním," uvedl kandidát do Senátu a neúspěšný uchazeč o funkci prezidenta Marek Hilšer.

Témata:  Petr Krčál Pavel Bělobrádek Tomio Okamura Jiří Pospíšil

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy