Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zřícení stropů domu v centru Prahy? Památkáři odmítli slova Krnáčové, že za to mohou oni

Adriana Krnáčová /ANO/, primátorka hl. města Prahy
Adriana Krnáčová /ANO/, primátorka hl. města Prahy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Národní památkový ústav (NPÚ) odmítá odpovědnost za pád stropů v domě v Mikulandské ulici. Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) odpoledne uvedla, že je potřeba roli památkářů NPÚ prověřit. Budova není památkově chráněná.

V původně novorenesančním školském areálu má vzniknout technologické a dílenské zázemí pro Vysokou školu uměleckoprůmyslovou (UMPRUM).

"Je potřebné prověřit roli projektantů, roli zejména památkářů Národního památkového ústavu, který nutil projektanty k nějakým možná i nestandardním postupům," řekla Krnáčová. Stavební úřad městské části Praha 1 se podle ní bude muset vyjádřit, zda byl dodržen technologický postup.

NPÚ považuje takový výrok za absurdní. "Není nám jasné, jak by mohlo aktuální zřícení části stavby v červenci 2018 jakkoliv souviset s úsilím o větší památkovou ochranu dotčené budovy v průběhu let 2015-2016. Navíc již ze samé podstaty věci nemůže odborná organizace památkové péče nést jakýkoliv podíl odpovědnosti za bezchybnost projektu a bezchybnou realizaci stavby," uvedl NPÚ. 

"Na základě fotografické dokumentace zřícené klenby z médií lze podle zkušeností odborníků z NPÚ usuzovat spíše na zanedbání bezpečnostních opatření při realizaci stavby, nicméně bez důkladného vyšetření celé věci se NPÚ zdráhá jakýchkoliv neuvážených soudů. Totéž doporučuje i hlavnímu městu Praze," dodal NPÚ.

Přestavba bývalé základní školy z 19. století má ponechat původní výšku čtyř nadzemních podlaží, z vnějšího pohledu dozná budova minimálních změn. V původním objektu budou dílny pro různé obory, kam mají mít přístup pouze studenti a zaměstnanci školy. 

Rektor UMPRUM Jindřich Smetana již dříve ČTK řekl, že projekt se připravuje od roku 2012. Jeho autorem je architekt Ivan Kroupa, který je tvůrcem například podoby centra moderního umění DOX. Rektor kritizoval pražské pracoviště NPÚ. Ten má sice při projednávání staveb pouze poradní hlas, podle Smetany však přípravu různými obstrukcemi zdržel o tři roky, což se promítlo i do vyšší ceny. 

Témata:  Národní památkový úřad Adriana Krnáčová Praha

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy