Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za útěk šelem z Bioparku padla pokuta, policie incident vyšetřuje jako podezření z obecné ohrožení

Tygr
Tygr
Foto: Pixmac

Hradec Králové - Policie začala pondělní útěk lva a dvou tygrů v soukromém Bioparku Štít u obce Klamoš na Královéhradecku vyšetřovat jako podezření ze zločinu obecného ohrožení.

Případnému viníkovi hrozí v případě odsouzení trest od tří do osmi let vězení. V případu zatím policie nikoho neobvinila. ČTK to dnes řekla mluvčí policie Lenka Burýšková.

"V současné době probíhají výslechy jak zaměstnanců parku, tak i osob, které by k případu mohly poskytnout informace. Okolnosti týkající se útěku zvířat policisté v těchto dnech intenzivně prověřují," řekla Burýšková. Policisté zjišťují, zda šlo o nedbalostní, nebo úmyslné jednání.

Případ si od obvodního oddělení policie v Chlumci nad Cidlinou převzala služba kriminální policie a vyšetřování územního odboru Hradec Králové. Vyšetřovatelé spolupracují i s odborem kriminalistické techniky a expertiz krajského policejního ředitelství a se Státní veterinární správou.

Podle veterinářů biopark dostatečně nezajistil klec proti útěku šelem. Majitel bioparku Antonín Hnízdil dostal pokutu 30.000 korun za to, že dovoz zvířat řádně neoznámil úřadům. Musí těž zlepšit podmínky chovu. Dosavadní způsob chovu šelem v přepravní kleci na valníku je podle zjištění veterinářů nevhodný. Valník s klecí lze podle veterinářů použít jen krátkodobě pro převoz zvířat.

Témata:  zoo tygři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy