reklama

Zaorálek spolu s většinou sociálnědemokratických poslanců v minulém týdnu podpořil vládu Andreje Babiše. Zbylé potřebné hlasy zajistili komunisté. Zaorálek pak na sociálních sítích vysvětloval, proč se na rozdíl od svého stranického kolegy Milana Chovance rozhodl dát vládě svůj hlas.

„Proč jsem hlasoval pro vládu? Je nutné, aby skončilo období nekontrolovaného vládnutí kabinetu bez důvěry. Tento krok bude mít ale smysl pouze tehdy, když dokážeme ve vládě prosazovat sociálně demokratický program. Pokud to nepůjde, nemá smysl v ní déle zůstávat,“ uvedl po hlasování Zaorálek.

Jenže takové vysvětlení Hřebejkovi nestačilo. „Vy jste ten stejný pan Zaorálek, který se kdysi "shodl s Davidem Černým, že film Pupendo lakuje komunismus na růžovo"? Jenom jsme ukazovali, jak se tu mnozí lidé konformně až zbaběle chovali. Jenomže to byly fiktivní charaktery v komedii, nikoli skuteční poslanci ČSSD model 2018,“ rýpnul si režisér.

K vládě se v minulých dnech režisér vyjadřoval opakovaně. „Důvěra této vlády se naštěstí neopírá o ruské tanky, ale o hlupáky a otroky. A to nemůže vydržet dlouho. Doufejme a pamatujme si je,“ vzkázal Čechům Hřebejk.

Český filmař, který bude v komunálních volbách kandidovat za hnutí STAN do zastupitelstva v Praze 5 ze čtvrtého místa kandidátky. V minulosti Hřebejk tvrdě kritizoval například také prezidenta Miloše Zemana či jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka.