Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vedení Českobratrské církve evangelické žádá stát, aby pomohl uprchlíkům v Itálii

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha - Vedení Českobratrské církve evangelické vyzvalo stát k pomoci Itálii s uprchlíky. Reagovalo tak na víkendové vyjádření českého premiéra Andreje Babiše (ANO), který po žádosti Itálie o pomoc odmítl přijetí části ze 450 uprchlíků zachráněných v sobotu z rybářské lodi.

V tiskové zprávě to dnes oznámila synodní rada, která je nejvyšším orgánem církve. Postoj Česka podle rady neodpovídá zásadám civilizovaného světa stojícího na křesťanských hodnotách.

Italský premiér Giuseppe Conte žádal o víkendu země EU o pomoc s migranty zachráněnými z lodi. Některé státy nabídly, že část uprchlíků přijmou, ale Babiš to odmítl.

"Vyjadřujeme své znepokojení nad tímto postojem české vlády a vnímáme jej jako projev nesolidarity k lidem v bezprostředním ohrožení i k partnerům v rámci evropského společenství. Svým zamítavým stanoviskem se Česká republika zpronevěřuje zásadám civilizovaného světa, k němuž se chce počítat a který stojí mimo jiné na tradici a hodnotách křesťanské víry," uvedla evangelická církev.

Babiš v neděli prohlásil, že přijímání dalších nelegálních migrantů problém jenom zhoršuje. Ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že Česko může Itálii pomoci jinak - nabízí experty a policisty a je připraveno se i zapojit do operace pod vedením Itálie na severu Libye.

Témata:  křesťanství uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy