Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman považuje otázku ministerstva zahraničí za uzavřenou, zmínil i schůzku Trumpa a Putina

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: ČTK

Praha - Nedávné setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s ruským prezidentem Vladimirem Putinem označil český prezident Miloš Zeman za pozitivní.

Setkání obou státníků se uskutečnilo v pondělí v Helsinkách. Hovořili během něj o řadě témat včetně například údajného zasahování Ruska do amerických voleb. Schůzku označili za úspěšnou. Někteří komentátoři považují za jejího vítěze Putina.

Trump byl po společné tiskové konferenci například kritizován, že se svým vyjádřením postavil v otázce zásahů do voleb na stranu Moskvy a proti vlastním zpravodajským složkám. Kritika přišla od demokratů i republikánů. Trump následně své vyjádření označil za přeřeknutí.

"Víte, někteří političtí komentátoři, nebudu jmenovat, se zalykají vzteky nad tím, že toto setkání dopadlo dobře," řekl Zeman. Komentátoři podle něj žijí z konfliktů, ve kterých "se bahní". Pokud jednání může zlepšit vztahy mezi USA a Ruskem, jsou podle Zemana z toho nešťastní. Dodal, že on setkání obou prezidentů hodnotí pozitivně a doufá, že jejich spolupráce bude pokračovat.

Zeman považuje otázku ministerstva zahraničí za uzavřenou

Zeman považuje v současné chvíli otázku obsazení ministerstva zahraničí za uzavřenou. Kabinet je s výjimkou pozice ministra práce, na kterou kvůli plagiátorství v úterý rezignoval Petr Krčál, kompletní, řekl prezident v dnešním rozhovoru s ČTK. Otázku, jak dlouho povede předseda ČSSD Jan Hamáček současně ministerstva vnitra i zahraničí, ponechává čistě na něm.

"Já jsem zaprvé jmenoval premiéra a zadruhé vládu včetně ministra zahraničí," vysvětlil Zeman, proč považuje věc za uzavřenou. Prezident před třemi týdny kvůli svým výhradám odmítl nominanta ČSSD Miroslava Pocheho a místo něj na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) pověřil vedením diplomacie Hamáčka. Zeman dnes ČTK řekl, že není nic neobvyklého, když jeden ministr má na starosti dva resorty.

Nechává proto na Hamáčkovi, jak dlouho povede vnitro i diplomacii. "Nepochybuji o tom, že pan Hamáček se svými zkušenostmi může být velmi dobrým ministrem zahraničí," řekl Zeman.

Témata:  Miloš Zeman Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Donald Trump Vladimír Putin

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy