reklama

Kolem 17:00 práci pro dnešní den ukončili, zatím není jasné, zda se na místo vrátí i ve čtvrtek. ČTK to řekl pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan. "Na závěry je zatím příliš brzo. Bude to především o znalcích," dodal.

Budovu policisté převzali v úterý pozdě večer poté, co hasiči ukončili záchranné práce. I když měli podezření, že pod sutinami ještě mohou být další zavalení lidé, nikoho dalšího už nenašli. Budova je nestabilní, statik ji prohlásil za nebezpečnou.

Policisté znají identitu zraněných dělníků, všichni jsou cizinci. Skončili v nemocnici, přičemž stav jednoho z nich byl velmi vážný. Záchranná služba ho v umělém spánku převezla do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Stav těžce zraněného pacienta nadále vyžaduje intenzivní péči, sdělila mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

Budova, která není památkově chráněná, byla postavena na konci 19. století. Sídlila v ní základní škola. Po přestavbě, kterou provádí Metrostav, se má objekt změnit na technologické a dílenské zázemí pro studenty UMPRUM. "Za představitele Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze konstatuji, že naše myšlenky se v prvé řadě soustředily na záchranu a zdravotní stav poraněných dělníků. Na druhé straně teprve nyní okolnosti umožní získat dostatečně validní informace k vyhodnocení příčin této nešťastné události," sdělil dnes ČTK rektor UMPRUM Jindřich Smetana. 

Na místo zřícené budovy se přijela v úterý podívat i pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Řekla, že je potřebné prověřit i roli památkářů Národního památkového ústavu, kteří podle ní možná nutili projektanty k "nestandardním postupům". Národní památkový ústav takový výrok označil za absurdní.