Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman trvalé kontroly na hranicích odmítá, měl by je za selhání politiků

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Podle prezidenta Miloše Zemana by případná kontrola na německých hranicích kvůli migraci měla být pouze dočasná. Pokud by byla trvalá, svědčilo by to o selhání politiků. Vyjádřil se taky k žádosti Itálie o pomoc s uprchlíky.

Dle Zemana lze pochopit žádosti Itálie o pomoc v otázce migrace, protože je přetížena uprchlíky. "Ale řešením není rozptýlit tyto uprchlíky do dalších zemí, ale vrátit je, pokud nedostanou azyl, do zemí původu a těmto zemím původu pomoci," řekl v rozhovoru pro ČTK.

Zopakoval, že by byl pro zřízení takzvaných hotspotů nebo pro pomoc například při investicích do dopravní či vodovodní infrastruktury. Dodal, že migrace odchodem mladých zdravých mužů oslabuje země jejich původu.

Německý ministr vnitra Horst Seehofer se v minulých týdnech dostal do sporu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v otázce obnovení kontrol na německých hranicích. Chtěl tak bojovat s migrací. Merkelová jeho snahu odmítala kvůli obavám, že by stejným způsobem následně postupovaly i další země EU, což by ukončilo Schengen.

"Já se obávám, že jakákoli kontrola na hranicích by měla být pouze dočasná, což mimochodem pravidla Schengenu umožňují, ale kdyby byla trvalá, svědčilo by to o selhání nás politiků," řekl Zeman.

Témata:  Miloš Zeman uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy