Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi si připlatí: Ceny ovoce výrazně rostou, zdražují i výrobci v průmyslu

Jahody, ilustrační fotografie
Jahody, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Meziměsíčně vzrostly ceny zemědělských výrobců o 0,3 %, ceny průmyslových výrobců o 0,6 % a stavebních prací o 0,5 %, ceny tržních služeb pro podniky klesly o 0,1 %. Meziročně byly ceny zemědělských výrobců nižší o 4,2 %. Ceny průmyslových výrobců byly vyšší o 2,9 %, ceny stavebních prací o 2,8 % a ceny tržních služeb pro podniky o 1,8 %. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Vývoj cen výrobců byl v červnu stejný jako v květnu, kdy také v zemědělství meziročně klesly a v ostatních odvětvích vzrostly. Meziroční růst cen v průmyslu a stavebnictví proti květnu zrychlil. Červnové zvýšení cen v průmyslu bylo nejvýraznější za posledních 14 měsíců.

V zemědělství klesly meziročně ceny v rostlinné i živočišné výrobě. "Levněji pěstitelé prodávají hlavně olejniny a brambory. Naopak ovoce podražilo, nejvíc jablka. Stouply taky ceny čerstvé zeleniny. Na druhé straně se snížily ceny jatečných prasat, vajec nebo mléka," sdělil ředitel odboru statistiky cen ČSÚ Jiří Mrázek. Ceny olejnin se snížily o 14,1 procenta a ceny jatečných prasat o 23,5 procenta. Vzrostly naopak ceny ovoce o 21,1 procenta nebo ceny skotu o 1,8 procenta.

V průmyslu stouply ceny v těžbě a dobývání o osm procent a zdražily také kovy či energie. Ceny dopravních prostředků naopak klesly o 1,3 procenta a mírně se snížily také ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku. Ve službách pro podniky se zvýšily například ceny za služby v oblasti zaměstnání o 13,2 procenta a klesly ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě o 2,1 procenta.

V zahraničním obchodě se meziročně snížily v květnu vývozní ceny o 1,5 procenta a dovozní ceny o 2,3 procenta. 

V zemích EU se podle údajů zveřejněných Eurostatem ceny průmyslových výrobců v květnu meziměsíčně zvýšily o 1,0 % (v dubnu o 0,1 %). Nejvíce vzrostly ceny v Řecku o 2,4 %. V Polsku byly ceny vyšší o 1,2 %, v České republice o 1,0 %, v Rakousku o 0,7 %, v Německu o 0,4 % a na Slovensku o 0,1 %. Ceny se snížily pouze v Irsku o 0,5 % a v Lotyšsku o 0,3 %, informuje czso.cz.

Meziročně byly ceny v EU v květnu vyšší o 3,6 % (v dubnu o 2,3 %). Nejvíce se zvýšily ceny ve Velké Británii o 6,7 %. Na Slovensku ceny vzrostly o 4,7 %, v Polsku o 3,6 %, v Rakousku o 3,1 %, v Německu o 2,6 % a v České republice o 1,5 %. Ceny klesly jenom v Irsku o 2,7 % a v Lucembursku o 0,5 %.

Témata:  ekonomika průmysl zemědělci ovoce

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy