Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hnutí Žít Brno vyzvalo k přijetí desítek uprchlíků, Brno by se o ně prý dokázalo postarat

Matěj Hollan
Matěj Hollan
Foto: Česká televize

Brno - Hnutí Žít Brno navrhuje, aby moravská metropole přijala několik desítek migrantů z Itálie. Chystá se v této záležitosti poslat dopis italskému premiérovi Guiseppemu Contemu i českému premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

Babiš o víkendu odmítl italskou žádost o pomoc se 450 migranty. Conte ho pozval do Itálie, aby o migraci jednali. Babiš je ochotný s ním mluvit, chce ho přesvědčit o českém stanovisku k migraci. Premiéři hledají společný termín schůzky.

V Brně tvoří koalici ANO, Žít Brno, KDU-ČSL, TOP 09 a Strana zelených. Primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno) uvedl, že už dnes v Brně žije přes 2000 lidí z islámských zemí a 1000 arabsky hovořících. "Přijmout další desítky migrantů nikomu neublíží," míní Hollan.

Podle něj nehrozí, že by se přijetím pár lidí strhla přijímací vlna. "Česká republika má dobrou azylovou politiku. Ti lidé musejí projít řízením, takže nehrozí, že sem budou proudit desítky tisíc," řekl Hollan.

Podle předsedkyně hnutí Barbory Antonové strká Babiš hlavu do písku. "Odmítá se o migraci bavit. Vytváří z nás zemi, která není solidární vůbec s nikým. Česká republika je součástí Evropské unie a otáčet se k partnerům zády je nedůstojné," řekla Antonová.

Témata:  Matěj Hollan Brno uprchlíci Žít Brno

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy