Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plagiáty? Ještě horší je, když studentům někdo píše práci na zakázku, varují akademici

Ministerstvo školství
Ministerstvo školství
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Média v posledních třech týdnech upozornila na podezření z plagiátorství v diplomových pracích bývalé ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO) a bývalého ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD). Malá z toho důvodu rezignovala minulý týden, Krčál v úterý. Ministerstvo školství ani po těchto kauzách neuvažuje o změně zákonů, která by se týkala plagiátorství závěrečných prací studentů vysokých škol.

Současný systém kontroly na vysokých školách považuje ministerstvo za dostatečný. Za kvalitu závěrečných prací zodpovídá na každé škole daná zkušební komise a případně i další akademici. Školy by se tak podle rezortu měly zaměřit hlavně na ochranu proti selhání oponentů a proti případné korupci.

Malá kvůli údajnému plagiátorství rezignovala minulý týden, Krčál v úterý. Oba své práce na českých univerzitách odevzdali v době před rokem 2008, kdy se ještě plagiáty neodhalovaly pomocí speciálního softwaru. Podle ministerstva se situace v posledních letech "značně zpřísnila". Současný systém nabízí různé možnosti, jak lze vzniku a obhajobě plagiátů zabránit. Většina škol používá antiplagiátorské programy, jako je Theses.cz.

Právě tento program ministerstvo považuje za velmi efektivní nástroj boje s plagiátorstvím. Nechystá proto v tomto směru žádné změny legislativy. Podle úřadu odpovídají za kvalitu závěrečných prací, včetně odhalení případného plagiátorství, zkušební komise pro závěrečné zkoušky. Vnitřní předpisy jednotlivých vysokých škol k tomu navíc pak mohou stanovit i vedoucího práce, školitele, konzultanty a oponenty práce.

I přesto prý jednotlivým excesům ani sebedokonalejší systém kontroly nemohou zabránit i vzhledem k tomu, že celý proces je jednoznačně personifikovaný a nelze se mu vyhnout. Vysoké školy by podle ministerstva měly posílit hlavně vnitřní systém zajišťování kvality závěrečných prací a zamezit možným případům, kdy se oponent práci dostatečně nevěnuje, ať už z důvodů časových, nebo třeba kvůli úplatku.

Někteří akademici považují v současnosti za daleko zásadnější problém než plagiátorství to, když student někomu zaplatí, aby závěrečnou práci napsal za něj. Například mluvčí Mendelovy univerzity v Brně Jiřina Studenková ve středu ČTK řekla, že taková práce je pak neodhalitelná detekčními systémy, protože je originální. Student však získává titul neoprávněně.

Témata:  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky plagiáty vysoké školy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy