Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mašínová ani Remek státní vyznamenání nedostanou, Senát je nenavrhne

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Vláda.cz

Praha – Senát nakonec prezidentu Miloši Zemanovi na státní vyznamenání nenavrhne ani sestru protikomunistických odbojářů Zdenu Mašínovou a ani kosmonauta Vladimíra Remka.

Horní komora dnes obě tato jména vyřadila z předběžného seznamu, jak jej už dříve projednal organizační výbor. Konečný seznam nakonec čítá 25 jmen. S návrhem na vyřazení Mašínové přišel předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD), který poukázal na její vyjádření v médiích, že by ocenění od Zemana nikdy nepřevzala. "Projevila přání, že vyznamenána být nechce," řekl Štěch.

Někdejší europoslanec KSČM a velvyslanec v Moskvě Remek figuroval v předběžném seznamu jako jeden ze dvou možných nominantů na Řád bílého lva. Senát o nich z iniciativy Miloše Vystrčila (ODS) a Václava Hampla z klubu lidovců hlasoval odděleně. Remek na rozdíl od plukovníka Vladimíra Košana, který byl za komunistického režimu propuštěn z armády a perzekvován, schválen nebyl. Někdejší velitel holešovského výsadkového pluku Košan odmítl v srpnu 1968 navzdory hrozbě použití zbraní vpustit sovětské vojáky do budovy kasáren.

Na vyznamenání tak senátoři navrhují například bývalou tenistku Helenu Sukovou, režiséra Jiřího Svobodu, skladatele a pedagoga Vadima Petrova, radiologa Borise Kreuzberga či vedoucí Centra kardiovaskulární prevence 1. lékařské fakulty UK a Thomayerovy nemocnice Renatu Cífkovou.

Z odbojářů a válečných veteránů byli nominováni účastník Slovenského národního povstání Petr Bachrach, plukovník Oldřich Vladař nebo příslušník Svobodovy armády Pavel Tarnavský. Ocenění by mohli získat Marie Šupíková a Pavel Horešovský, kteří jako děti přežili vyhlazení Lidic, nebo Zdenka Fantlová - Ehrlich, která přežila několik nacistických koncentračních táborů včetně Osvětimi.

Vyznamenáni by mohli být také historik Miloš Stehlík, archeolog Radomír Pleiner, první rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Petr Sáha, sklář René Roubíček, výzkumník v oblasti zpracování kůže Karel Kolomazník, duchovní Josef Peksa, který pomáhal krajanům v Austrálii, a zakladatel sdružení na pomoc seniorům Život 90 Jan Lorman.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky státní vyznamenání Zdena Mašínová Vladimír Remek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy