Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaká je česká lékařská péče v porovnání se světem? Máme protivné doktory, dlouho čekáme, stěžují si pacienti

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Nemocnice a lékařská péče v České republice patří k těm nejkvalitnějším na světě. Ukázal to unikátní průzkum všech světových zdravotnických zařízení, který zjistil, že nejlepší nemocnice u nás se nachází v Brně. Za kvalitou služeb ale silně pokulhává chování lékařů a zdravotního personálu, stejně jako dlouhé čekací lhůty.

Aktuální žebříček společnosti Numbeo z poloviny letošního roku uvádí, že nejlepší lékařské péče na světě se lidem dostane na Taiwanu, v Jižní Koreji a v Japonsku. Vzhledem k technologické úrovni těchto zemí tak není první trojka nikterak překvapivá.

Na dalších místech se nachází Belgie, Dánsko, Thajsko, Rakousko, Nizozemí nebo Německo. Česko v tomto žebříčku obsadilo krásnou 15. příčku a umístilo se jak před Velkou Británií, která je 17., tak i například před Spojenými státy, které skončily na 32.

Porazili jsme také Slovensko, které skončilo na 49. místě, Polsko, které se umístilo na 51. příčce, nebo Rusko. To skončilo až 57.

Podíváme-li se na žebříček z hlediska metropolí, první tři místa zabírají nemocnice v thajském Chiang Mai, britském Glasgow a jihokorsjském Soulu. Velmi dobré nemocnice se také nacházejí v tureckém Bursa, německém Mnichově nebo ruském Nižnij Novgorodu.

Česká republika má v tomto žebříčku svého prvního zástupce na 30. místě, kde se umístily nemocnice v Brně. Ty pražské skončily až daleko za ní, na 55. místě.

Pořád jsou na tom ale dobře oproti Slovensku. Bratislava se totiž umístila  až na 138. místě z dvou set sledovaných metropolí. Lepší nemocnice než tam mají podle žebříčku například v Rumunsku, v Uruguayi nebo v Libanonu.

Průzkum také poskytuje podrobnější informace o zdravotní péči v jednotlivých zemích. Jak se ukazuje, v případě Česka jsou lidé nejvíce spokojeni s cenami a úhradou za léčbu stejně jako s umístěním nemocnic. Vysoká je také kompetence a znalosti lékařů, stejně jako moderní diagnostické vybavení.

O poznání hůře je na tom chování lékařů a personálu, které průzkum hodnotí jako slabé a průměrné. Tragicky také dopadla doba, po kterou musí lidé čekat na ošetření či zákroky.

Témata:  Česká republika lékaři nemocnice

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy