Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Areál Hradu bude strážit firma exšéfa vězeňské služby Luďka Kuly, který chce kandidovat za SPD

Pražský Hrad
Pražský Hrad
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Areál Hradu bude po čtyři roky hlídat firma Indus exředitele vězeňské služby Luďka Kuly, dostane za to 16 milionů korun. Kula hodlá kandidovat do Senátu za SPD Tomia Okamury. Firma podepsala koncem června smlouvu se Správou Pražského hradu.

Někdejšího policejního generála policie v roce 2008 obvinila kvůli zakázce na rušičky mobilů ve věznicích. Byl podezřelý, že spolu s náměstkem připravil stát o téměř 20 milionů korun. Stíhaný byl také kvůli nevýhodnému nákupu bývalého kněžského semináře ve Vidnavě. Obě uvedená stíhání žalobce zrušil. Pozoruhodné podle Lidových novin (LN) bylo také pořízení netradičního kalendáře vězeňské služby, o němž před 11 lety rozhodlo vedení v čele s Kulou.

Z vedení vězeňské služby Kula nuceně odešel poté, co ho v roce 2010 odvolal tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Důvodem ministrova kroku byly sporné zakázky. Kula před několika lety radil tehdejší ministryni spravedlnosti Heleně Válkové (ANO), nyní hodlá kandidovat do Senátu za SPD. 

Tříčtvrteční obchodní podíl ve firmě Indus vlastní společnost Lenia, která nabízí bezpečností systémy. 

Spolumajitelem Lenie byl až do své smrti podnikatel Jiří Kubín, v roce 2006 byl zavražděn před restaurací U Krále Václava IV. v pražských Kunraticích. Vrah Jan Sagalinec na něj jedenáctkrát vystřelil, u soudu dostal 16 let. Média v té době uváděla, že Kubín patřil do okruhu rovněž zavražděného „kmotra“ Františka Mrázka.

Témata:  Pražský Hrad Svoboda a přímá demokracie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy