Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vládní návrh zákona o zpracování osobních údajů omezí i zákon o svobodném přístupu k informacím

Ministerstvo vnitra ČR
Ministerstvo vnitra ČR
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Zákonodárci projednávají vládní návrh zákona o zpracování osobních údajů. Pokud ho schválí, nebude už možné zveřejňovat zprávy o probíhajícím trestním řízení, tedy například o tom, že soud poslal někoho do vazby. Ministerstvo vnitra to vysvětluje tím, že jde o ochranu spravedlivého procesu.

"Zákon se dále nevztahuje na poskytování informací o probíhajícím trestním řízení a osobách na něm zúčastněných, s výjimkou informací o rozhodnutích soudů ve věci samé," uvádí se v návrhu.

Soudy by tedy měly poskytovat pouze rozhodnutí "ve věci samé". Nově by tedy podle iRozhlas.cz měla být neveřejná všechna rozhodnutí procesního charakteru.

Ministerstvo vnitra ale tvrdí, že o žádné omezení transparentnosti nejde. "Stran trestního řízení je návrh odůvodněn požadavkem na ochranu spravedlivého procesu, s nímž je 'on-line' informování o řízení zejména v přípravném stadiu neslučitelné. V jiných zemích je úprava ještě přísnější a zajištění spravedlivého procesu je v některých zemích vymáháno i trestní cestou," sdělil Ondřej Krátoška z tiskového odboru.

Témata:  zákony Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy