Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruska zadržená v USA kvůli špionáži byla před pěti lety v Praze, BIS o tom ví

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Ruska Maria Butinová (29), kterou zadržely úřady v USA, byla před pěti lety v Praze. Zúčastnila se valné hromady občanského sdružení Lex, které hájí v Česku práva držitelů zbraní.

V USA se Butinová účastnila akcí, které pořádala tamní Národní asociace držitelů zbraní (NRA). V Praze se podle aktuálně.cz setkala se zástupkyní ministerstva vnitra Milenou Bačkovskou. Sdružení Lex pro ni také zorganizovalo prohlídku Prahy a návštěvu střelnice Parabellum Květnice.

Mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Ladislav Šticha uvedl, že kontrarozvědka o návštěvě Butinové v Česku ví. Její cesta byla veřejně známá a prý nepředstavovala bezpečnostní riziko. 

Butinovou zadržely v neděli americké úřady ve Washingtonu. Podezírají ji, že působila jako agentka ruské vlády. Za to může dostat až deset let vězení. Ze špionáže nebo příslušnosti k cizí výzvědné službě Butinová obviněna nebyla.

Ruská diplomacie tvrdí, že Butinová byla zatčena na politickou objednávku a že proti ní byla vznesena za vlasy přitažená obvinění.

Témata:  Praha BIS (Bezpečnostní informační služba ČR) USA Marija Butinová Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy