Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč důchodci chodí brzo spát a časně zrána vstávají? Vědci na to konečně přišli

Důchodci
Důchodci
Foto: Pixabay

Říká se, že za nedostatek spánku dnes mohou technologie a smarphony – ještě v posteli se často díváme na počítači, surfujeme na internetu nebo si prostě jen píšeme s rodinou či kamarády. Na druhou stranu senioři chodí většinou „spát se slepicemi“ a ráno vstávají velmi časně. Proč tomu tak je? Vědci nabízí jednu poněkud bizarní odpověď.

Pokud srovnáme naše návyky s návyky našich prarodičů, ve většině případů zjistíme, že se hodně liší doba, kdy vstáváme a kdy chodíme spát, a čas, kdy do postele uléhají naše babičky či dědečkové. Vědci předpokládají, že tyto rozdíly jsou jakýmsi návratem k době, kdy naši předkové spali v buši či někde v divočině a kdy byli po západu slunce vystaveni predátorům a jiným konkurenčním skupinám lidí.

Nejnovější studii publikované v magazínu Proceedings of the Royals Society B  vědci naznačují, že tato změna spánku zajišťuje, že je vždy alespoň jeden člověk vzhůru, když jsou ostatní nejzranitelnější - tedy například při spánku. „Hlídací hypotéza“ je založena na tom, jak některá zvířata, třeba surikaty, mají vždy jedince, který je na pozoru a vyhlíží dravce, zatímco zbytek skupiny klidně spí.

Většina pokusů se spánkem na lidských subjektech je prováděna v dobře kontrolovaných laboratorních podmínkách, vědci z University of Toronto ale vyrazili do terénu a sledovali spánek jednotlivých příslušníků etnické skupiny Hadzů žijících v Tanzanii, kteří stále žijí jako lovci a sběrači. Tým vědců dal 33 členům jednoho kmene spánkové monitory a sledoval jejich spací návyky více než 20 dní a nocí.

Ukázalo se, že za dobu více než 200 hodin spali všichni členové kmene současně jen 18 minut. V průměru bylo v jednom okamžiku na stráži asi osm jedinců. Tým také objevil fascinující rozdíl mezi spánkem mladých a starších Hhadzů. Ukázalo se, že mladí lidé jsou s větší pravděpodobností „noční sovy“, zatímco jejich prarodiče jsou často „ranní ptáčata“.

„Vědci se domnívají, že jedním z důvodů je, že jejich úkolem je postarat se o vnoučata,“ vysvětluje spoluautor studie David Samson. „Naše hypotéza je, že jejich chování jako „ranních ptáčat“ a kratší doba spánku souvisí s tím, že starší lidé slouží jako strážci v době, kdy ostatní spí. Z tohoto důvodu je důležité mít v takové populaci lidi všech věkových katego

Témata:  senioři důchodci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy