reklama

O přístupu k migraci chce Babiš jednat také v pátek v rakouském Salcburku s britskou premiérkou Theresou Mayovou, rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem a estonským premiérem Jürim Ratasem.

Šéf české vlády v polovině července odmítl italskou žádost o pomoc s 450 migranty zachráněnými z rybářské lodi ve Středozemním moři. Conte ho pak otevřeným dopisem pozval do Říma, aby si o řešení problémů s ilegální migrací promluvili.

Podle Babiše se jedná o termínu schůzky na konci srpna. České odmítnutí žádosti o pomoc se zachráněnými migranty už dřív zdůvodnil tím, že Evropa musí vyslat signál, že nelegální migrace je nepřípustná a přijímání dalších lidí problém jen zhoršuje. Některé státy naopak Itálii vyhověly.

V pátek se Babiš sejde v Salcburku k dvoustranným jednáním s rakouským kancléřem, estonským premiérem a britskou premiérkou. Dodal, že také s nimi chce mluvit hlavně o řešení migrace.

Brněnské koaliční hnutí Žít Brno minulý týden navrhlo, aby několik desítek migrantů z Itálie přijala jihomoravská metropole, pokud se na tom dohodne česká a italská vláda. Babiš ale zdůrazňuje, že jde o princip. „Vidíme, co se děje ve Středozemním moři," uvedl Babiš. Návrh hnutí Žít Brno kritizovali i někteří politici z brněnské koalice.