Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přejmenovat mateřskou dovolenou? Vláda návrh nepodpořila

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda na svém dnešním zasedání dle očekávání nepodpořila návrh na přejmenování mateřské a rodičovské dovolené. Kabinet ANO a ČSSD ve Sněmovně nepodpoří ani návrh poslanců ODS na zrušení 150 zákonů a nařízení z roku 1919.

Změna názvu na mateřskou a rodičovskou péči by bylo podle předkladatelů novely zákoníku práce v čele s Alešem Juchelkou (ANO) symbolickým krokem. Odpovídající terminologie je ale podle nich prvním krokem k uznání významu péče o děti a rodinu. 

"Stávající zákonné definice mateřské a rodičovské dovolené a zakotvení uvedených právních institutů v zákoníku práce považuje vláda za vyhovující," oponovali legislativci do předběžného stanoviska. Upozornili na to, že předkladatelé úpravu nepromítli do všech zákonů, v nichž se mateřská a rodičovská dovolená zmiňuje.

Autoři tvrdí, že současné pojmy nevyhovují kvůli tomu, že lidé na mateřské nebo rodičovské dovolené "svůj čas netráví dovolenou, která je obecně chápána jako doba odpočinku a zotavení, ale fyzicky i psychicky náročnou péčí o nezletilé dítě". Vládní legislativci namítají, že oba instituty jsou v zákoníku práce zařazeny pod "překážky v práci", což podle nich dostatečně ukazuje na to, že se nejedná o odpočinek a zotavení.

Vláda je proti zrušení 150 zákonů a nařízení z roku 1919

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) má předlohu za předvolební tah ze strany ODS. "Ty zákony se neruší, ono i když se do zákona napíše, že se zruší, tak ve sbírce zákonů budou i ty zrušené a ještě k tomu navíc jeden další. Mně to přijde, že je to taková trochu chytačka na voliče," řekl.

Podle vlády nenabízí návrh ODS potřebné koncepční řešení. V návrhu stanoviska také stojí, že zastaralé právní předpisy nepředstavují v jednotlivých případech tak naléhavý problém, protože vzhledem ke své zastaralosti již nemají právní účinky na aktuální právní vztahy a nevyplývají z nich žádné relevantní povinnosti."Postupné předkládání více zrušovacích zákonů nepovažuje vláda za šťastné a přehlednosti právního řádu je to spíše na újmu," stojí v návrhu stanoviska vlády.

Vláda také uvádí, že podniká kroky ke zpřehlednění českého právního řádu. Jde o projekty e-Sbírka a e-Legislativa realizovaných na základě zákona o sbírce zákonů z roku 2016, který má vstoupit v účinnost od roku 2020.

Poslanci ODS uvádějí, že podle informačního systému ASPI bylo ve sbírce zákonů publikováno od 28. října 2018 celkem 33.616 právních předpisů. Mezi stále platnými předpisy lze podle nich nalézt i takové, které pocházejí z počátků první republiky a nejsou v současné době jakkoli využívané. 

Poslanci ODS chtějí zrušit například zákon o propůjčování míst legionářům, zákon, jímž se zřizují lidové soudy cenové nebo zákon o definitivním ustanovení výpomocných sluhů. Zrušit se má také zákon, jímž se poskytuje osvobození od domovní daně činžovní a přirážek pro novostavby v tzv. pevnostním obvodu města Hradec Králové nebo zákon o úvěru pro živnostníky válkou poškozené.

Bez ohledu na stanovisko vlády dostanou návrh k projednání poslanci. Zatím není jasné, kdy se k jeho projednání dostanou.

Témata:  vláda mateřská zákony

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy