Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr obrany Metnar čelí kvůli své diplomce podezření z plagiátorství

Lubomír Metnar
Lubomír Metnar
Foto: Lubomír Metnar / hnutí BOS

Praha - Ministr obrany Lubomír Metnar ve své diplomové práci z roku 2004 řádně neuváděl citované zdroje, uvedla dnes Česká televize (ČT).

Metnar si proto chce svoji práci znovu prostudovat a v případě, že se podezření z plagiátorství potvrdí, nevylučuje rezignaci. Ministerstvo obrany dnes uvedlo, že Metnar ruší kvůli změně pracovního programu svou středeční návštěvu Slovenska.

Podezření z plagiátorství se týká diplomové práce na téma kolektivní investování, kterou Metnar obhájil v roce 2004 na Ostravské univerzitě. Podle ČT sice práce obsahuje seznam použitých zdrojů, v samotném textu je ale jen velmi málo průběžných odkazů. Nejméně osm stran je úplně převzatých z knihy, nebo je text jen mírně upraven, aniž by bylo jasně vyznačeno, že jde o převzatý text, uvedla televize.

"V této práci chybí odkazy na uvedené zdroje. Proto nebylo jednoduché odlišit, co je vlastní přínos, a co bylo přepsáno z nějakých zdrojů," řekl ČT specialista Jan Mach z Vysoké školy ekonomické v Praze.

Metnar podezření z plagiátorství označil za překvapení. "Jsem si byl jist, že veškeré zdroje jsem uváděl," řekl ministr ČT. Práci si chce znovu prostudovat, a pokud se podezření potvrdí, zváží rezignaci. "Může to tak i dopadnout, nevylučuji tuto variantu" řekl Metnar ČT.

Témata:  plagiáty Lubomír Metnar

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:58

RB OSN bude hlasovat o plné členství Palestiny v OSN

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN) bude ve čtvrtek hlasovat o požadavku Palestinců o plné členství OSN. Pro agenturu AFP to potvrdilo několik nejmenovaných zdrojů z prostředí diplomacie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy