reklama

Metnar vystudoval Vyšší policejní školu Ministerstva vnitra ČR, později při zaměstnání Pedagogickou fakultu Ostravské univerzity, kde získal titul magistr. 

Metnar nevyloučil rezignaci, pokud by se podezření z plagiátorství potvrdilo. "Diplomovou práci analyzuji a očekávám, že se vyjádřím do konce týdne," napsal dnes ministr ČTK. 

Server Blesk Zprávy v úterý uvedl, že premiér Andrej Babiš chce počkat na výsledek analýzy práce Metnara. Na rozhodnutí předsedy vlády odkázal i mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Zeman minulý týden v rozhovoru ČTK řekl, že plagiátorství je krádež a jakýkoliv ministr, kterému je prokázána krádež, by měl nejen odstoupit, ale ani neaspirovat do veřejné funkce.

Média citují IT specialistu Vysoké školy ekonomické Jana Macha, podle kterého diplomovou práci Metnara nelze označit za plagiát jako v případech ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO) a ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD), kteří museli ve svých funkcích kvůli plagiátorství skončit.

Mach dnes ČTK řekl, že práce, kterou Metnar obhájil v roce 2004 na Ostravské univerzitě existuje jen v tištěné podobě, a není tedy možné ji zkontrolovat v antiplagiátorském softwaru. Při posuzování Metnarovy práce ji porovnal s knihou prorektora pro vědu na Vysoké škole ekonomické v Praze Petra Musílka, kterou Metnar uvedl v seznamu použité literatury. Na několika stranách kontrolované práce přitom podle Macha autor z této knihy čerpá, aniž by ji uvedl jako zdroj. "Neoznačil bych to jako plagiát, ale za horší práci se zdroji," konstatoval.

Za kvalitu závěrečných prací na vysokých školách jsou zodpovědní studenti a jejich učitelé, uvedlo ministerstvo školství ve stanovisku na svém webu. "Stále dokonalejší počítačové systémy na odhalování plagiátů jsou hlavním technickým nástrojem při kontrole závěrečných prací, nicméně sebelepší stroj nezabrání selhání lidského faktoru," uvedlo dále ministerstvo.

Většina škol používá antiplagiátorské programy, jako je Theses.cz, který resort považuje za velmi efektivní nástroj boje s plagiátorstvím. Podle České konference rektorů je v tomto systému nyní uloženo zhruba 700.000 závěrečných prací a 30 milionů dokumentů. Ministerstvo proto v tomto směru nechystá žádné změny legislativy.

Vysoké školy by se podle něj měly zaměřit hlavně na vnitřní systém zajišťování kvality vzdělávací činnosti, včetně vedení a oponování závěrečných prací, a zamezit možným případům, kdy se vedoucí či oponent práci dostatečně nevěnuje. Úřad upozornil, že zajištění různých opatření pro kvalitu závěrečných prací je podmínkou pro získání akreditace školy. Vzhledem k autonomnímu fungování vysokých škol jsou pak případné tresty za porušení předpisů pouze v kompetenci samotných škol.

Plagiátorství v pondělí odsoudila i Česká konference rektorů (ČKR). "ČKR je přesvědčena, že aktuální veřejné kauzy a podezření z opisování jsou vždy selháním jednotlivců, kteří porušili pravidla vysokoškolského studia, a tím pošpinili nejen desetitisíce poctivých studentů a akademiků, ale také pověst vysokoškolského prostředí v ČR," uvedla ve svém prohlášení.