reklama

Nejvyšší soud (NS) v úterý rozhodl o tom, že družstvo Svatopluk sdružující některé bývalé klienty zkrachovalé společnosti H-System musí do měsíce vyklidit byty v několika domech v Horoměřicích u Prahy. NS tak vyhověl dovolání Monsporta. Podle NS jsou nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů absolutně neplatné. Družstvo šlo do rizika, když pro své plány nemělo souhlas konkurzního soudu, uvedl NS.

"Byl jsem za ním (za Babišem) s naším advokátem a pan Babiš ještě k jednání přizval pana ministra spravedlnosti (Jana Kněžínka). Ptali se nás, jaké možnosti vidíme pro to, abychom mohli celou tu situaci vyřešit," řekl dnes Martin Junek z BD Svatopluk.

Družstvo má podle něj nyní jedinou možnost, jak postupovat. "Jediná věc, která nám zbývá, je obrátit se na Ústavní soud. Velmi oceňuji, že přímo pan Babiš nám nabídl, že by se mohl stát mediátorem v našem jednání s panem Monsportem a že by se pokusil nám pomoci vyřešit tu situaci jednou provždy," řekl Junek.

Babiš ČTK řekl, že se společně s ministrem spravedlnosti Kněžínkem (za ANO) setkali se správcem konkurzní podstaty H-Systemu i se zástupci družstva Svatopluk. Vedení družstva je poté požádalo, aby působili jako mediátoři v jednání se správcem konkurzní podstaty. Monsport podle Babiše potvrdil, že je ochotný na zprostředkované vyjednávání přistoupit, premiér proto očekává, že se uskuteční další schůzky.

Ranní schůzku s premiérem Babišem ČTK potvrdil i konkurzní správce Monsport. "Proběhlo to velmi korektně, premiér chce působit jako mediátor, já to vítám," řekl ČTK. "Zejména ze strany pana ministra jsem viděl, že zcela souhlasí s mojí argumentací, že jinak to nejde, pohybujeme se v režimu konkurzního zákona a já nemůžu vytáhnout z moře věřitelů a bývalých klientů H-Systemu jednu skupinku a obdarovat je a druhým vysvětlovat, že na ně nevyjde," řekl Monstport. 

Družstvo Svatopluk si mohlo před časem domy i s pozemky odkoupit za 140 milionů korun. Znalecký posudek před lety ocenil osm domů včetně velkých pozemků na 230 milionů korun, z toho hodnota dostavby činila 90 milionů korun, řekl Monsport. Družstvo ale podle něj nabídlo 20 milionů, tedy sedminu, což věřitelský výbor tehdy jednohlasně odmítl akceptovat. O dnešních cenách odmítl správce spekulovat.

V průměru by tak na jednu z 56 rodin, o kterých se hovoří, připadalo doplatit 2,5 milionu Kč. "Pokud by akceptovali, tak to mělo proběhnout tím způsobem, že by zaplatili celkovou cenu domu a souběžně s tím já bych vyplatil z konkurzní podstaty to zhodnocení," uvedl Monsport. Stejný návrh učinil i jiným klientům H-Systemu ve Velkých Přílepech. "Ti na to přistoupili, proběhlo to bez jakýchkoli problémů," dodal.