Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Matrika nechtěla zapsat chlapce jménem Thymian, rodiče dostanou odškodné

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Městský soud v Praze dnes rozhodl, že rodiče chlapce Thymiana mají dostat od ministerstva vnitra odškodné 30 tisíc korun za to, že matrika původně nezapsala neobvyklé jméno jejich syna. Rodiče se domáhali celkové částky 100 tisíc korun.

Vnitro musí částku zaplatit do 30 dnů od právní moci rozsudku, navíc má rodičům uhradit náklady vynaložené na soudní řízení.

Chlapec měl v rodném listě v kolonce křestního jména téměř tři roky zapsáno "nezjištěno". Matrika ve Vrchlabí totiž chtěla, aby jeho rodiče znaleckým posudkem doložili, jakou by jméno mělo mít pravopisnou podobu. Když expertizu nedodali, řízení zastavila.

Jméno se do rodného listu dostalo až poté, co se rodičů zastal Nejvyšší správní soud. Ten konstatoval, že vyžádání posudku mělo být pouze výjimečným krokem a že matriky mají při ověřování správné podoby jména vycházet například z listinných důkazů dodaných rodiči nebo z informací ze zahraničních veřejně přístupných databází.

Rodiče poté podali další žalobu, kterou se každý domáhali 50.000 korun za způsobené komplikace. Poukazovali na to, že stát svým nezákonným rozhodnutím zasáhl do jejich práva na rodinný život a do souvisejícího práva na svobodnou a zákonnou volbu křestního jména jejich potomka. Soud v obvodu sídla ministerstva vnitra, tedy v Praze 7, dospěl k závěru, že nárok je částečně důvodný, a každému z rodičů přiznal 15.000 Kč.

S tím se však nejprve neztotožnil odvolací pražský městský soud, který nárok zcela zamítl s tím, že zastavení řízení o zapsání jména bylo pouze krokem procesní povahy a jako takové nemůže být odškodněno. Až poté, co opačný názor na jaře vyjádřil Ústavní soud, nyní pražský městský soud přiznání odškodného potvrdil.

Thymianova matka je občankou USA a volbou jména tak chtěla navázat na svůj rodový původ a indiánské kořeny. 

Pravidla pro zápis jmen v Česku upravuje zákon o matrikách. "Nelze zapsat jména zkomolená, zdrobnělá a domácká," stojí v zákonu. Zcela vymyšlená jména zapsat nelze.

Témata:  jména a příjmení odškodnění děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy