Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V babyboxu v Havlíčkově Brodě byla odložena holčička, dostala jméno Veronika Anna

BabyBox
BabyBox
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Havlíčkův Brod - Do babyboxu v Havlíčkově Brodě dnes dopoledne někdo odložil novorozenou holčičku, dostala jméno Veronika Anna. Je 172. dítětem odloženým v babyboxu a desátým odloženým letos.

"Váží 2600 gramů a je zdravá," řekla dnes ČTK mluvčí nemocnice Petra Černo.

Od zprovoznění v roce 2012 je to páté dítě odložené v havlíčkobrodském babyboxu. "Babybox v Havlíčkově Brodě se stává proti očekávání dětské primářky Magdaleny Chvílové Weberové jedním z nejvyužívanějších," uvedl zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. 

Holčička dostala jméno Veronika Anna. První jméno na počest dcery mluvčí Černo, která dnes slaví 13. narozeniny, druhé jméno má po zdravotní sestře, která ji ošetřovala.

První babybox byl zprovozněn v červnu 2005 v GynCentru v pražském Hloubětíně. Když je do babyboxu vloženo dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm. Schránky jsou rovněž umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo uvidí. Kritici tvrdí, že babyboxy odporují Úmluvě o právech dítěte.

Témata:  BabyBox děti Havlíčkův Brod

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy