reklama

Němečkovo únorové odvolání ministerstvo zdůvodnilo manažerským selháním vedoucím k odborné a personální destabilizaci nemocnice, umělým navyšováním hospodářského výsledku a střetem zájmů, protože Němeček působil také ve vedení nemocnice v Bohumíně na Karvinsku.

Vojtěch dnes poukázal na to, že po nástupu nového ředitele se zvýšil počet zdravotních sester o 20 až 30. Vojtěch tvrdí, že sestry měly zájem o práci v nemocnici i v minulosti, ale byly prý odmítány.

"Otázka je, zda nebyl skutečně preferován hospodářský výsledek nad nějakým provozem. V tomto směru si myslím, že je to potvrzeno," uvedl ministr. Podle něj nemocnice v minulosti stagnovala. Své rozhodnutí o odvolání Němečka by po zveřejnění výsledků auditu nezměnil.

Vedení nemocnice už před časem prezentovalo výsledky externího auditu, který podle nynějšího ředitele FNO Evžena Machytky ukázal na problém při takzvaném vybírání zpětných bonusů i na střet zájmu některých zaměstnanců. Kvůli němu museli skončit i tři přednostové klinik. Vedení nemocnice jim vytýká, že mají spojitost se soukromou CGB laboratoří, jež pro nemocnici zpracovávala některé vzorky. Do této laboratoře směřovala značná část vzorků zadávaná externím firmám.

O své funkce už přišli přednosta interní kliniky a zároveň děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Arnošt Martínek i přednosta Ústavu soudního lékařství Igor Dvořáček. Stejný osud čeká i přednostku Ústavu patologie Janu Dvořáčkovou, která je stále v pracovní neschopnosti.