Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lhůta pro vystěhování domů v Horoměřicích už běží. Co se stane, až vyprší?

Ze soudního líčení s panem Jaroslavem Sýkorou, klientem H-Systemu
Ze soudního líčení s panem Jaroslavem Sýkorou, klientem H-Systemu
Foto: Martin Junek

Praha - Nejvyšší soud tento týden rozhodl, že lidé sdružení v družstvu Svatopluk musí do jednoho měsíce vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích. Týká se to téměř 60 rodin. Konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport řekl, že po uplynutí lhůty nepřistoupí k unáhleným a překotným krokům.

"Nebudeme činit žádné překotné ani unáhlené kroky po dni 23.8.2018, tedy po uplynutí měsíční lhůty stanovené v rozsudku Nejvyššího soudu, což je avizováno od počátku komunikace s médii, a domníváme se, že tento náš postoj zanikl," uvedl Monsport v prohlášení, pod kterým jsou podepsaní ještě zástupkyně správce Iva Fialová Ištvánková a předseda věřitelského výboru Petr Pavel. V dané situaci hodlají postupovat uvážlivě.

Opětovně vyzvali obyvatele domů, aby se se správci spojili a začali konstruktivně jednat o řešení nastalého stavu. "Situaci nevyřeší komunikace přes média a ani neochota komunikovat či mlčení, takovéto postoje by vedly ke zbytečnému vyhrocení situace," uvedli.

Družstvo podá příští týden stížnost k Ústavnímu soudu. V pondělí se čeká jednání s konkurzním správcem, jehož zprostředkovatelem bude premiér Andrej Babiš (ANO). Možnosti pomoci zjišťuje i Středočeský kraj. Poškozených v kauze H-System je ale dohromady přes tisíc, po pádu H-Systemu v roce 1997 přišli dohromady o miliardu korun.

Témata:  kauza H-system Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy