Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lhůta pro vystěhování domů v Horoměřicích už běží. Co se stane, až vyprší?

Ze soudního líčení s panem Jaroslavem Sýkorou, klientem H-Systemu
Ze soudního líčení s panem Jaroslavem Sýkorou, klientem H-Systemu
Foto: Martin Junek

Praha - Nejvyšší soud tento týden rozhodl, že lidé sdružení v družstvu Svatopluk musí do jednoho měsíce vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích. Týká se to téměř 60 rodin. Konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport řekl, že po uplynutí lhůty nepřistoupí k unáhleným a překotným krokům.

"Nebudeme činit žádné překotné ani unáhlené kroky po dni 23.8.2018, tedy po uplynutí měsíční lhůty stanovené v rozsudku Nejvyššího soudu, což je avizováno od počátku komunikace s médii, a domníváme se, že tento náš postoj zanikl," uvedl Monsport v prohlášení, pod kterým jsou podepsaní ještě zástupkyně správce Iva Fialová Ištvánková a předseda věřitelského výboru Petr Pavel. V dané situaci hodlají postupovat uvážlivě.

Opětovně vyzvali obyvatele domů, aby se se správci spojili a začali konstruktivně jednat o řešení nastalého stavu. "Situaci nevyřeší komunikace přes média a ani neochota komunikovat či mlčení, takovéto postoje by vedly ke zbytečnému vyhrocení situace," uvedli.

Družstvo podá příští týden stížnost k Ústavnímu soudu. V pondělí se čeká jednání s konkurzním správcem, jehož zprostředkovatelem bude premiér Andrej Babiš (ANO). Možnosti pomoci zjišťuje i Středočeský kraj. Poškozených v kauze H-System je ale dohromady přes tisíc, po pádu H-Systemu v roce 1997 přišli dohromady o miliardu korun.

Témata:  kauza H-system Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy