Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi oznámkovali politiky. Ti nejlepší dostali trojky. Jak si stojí Zeman?

Zeman zahájil jednodenní sjezd sociálních demokrat s jasným sdělením: Podílejte se na vládě!
Zeman zahájil jednodenní sjezd sociálních demokrat s jasným sdělením: Podílejte se na vládě!
Foto: Česká televize

Praha - Politické strany, hnutí, instituce a jejich představitelé byly v aktuálním průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) hodnoceny známkami jako ve škole. Relativně nejlépe dopadl prezident a hnutí ANO s průměrným hodnocením známky jen těsně nad 3. Nejhůř dopadla TOP 09.

"Všechny sledované subjekty se vměstnaly do poměrně úzkého rozmezí průměrných známek od 3,02 do 3,90," uvedlo CVVM. Nejlépe si vedl prezident s průměrným hodnocením 3,02. Následovalo vládní hnutí ANO s průměrem 3,11 a předseda vlády Andrej Babiš s hodnocením 3,26.

Na dalších místech žebříčku se umístili předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček z ANO (3,30), Piráti (3,33), hnutí Starostové a nezávislí (3,35), předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD (3,37) a vláda (3,42).

S průměrnou známkou, která již převyšovala hodnotu 3,5, následovaly ODS (3,52), Senát (3,54), ČSSD (3,55), Poslanecká sněmovna (3,55), komunisté (3,58), hnutí SPD (3,59) a lidovci (3,66).

"Na posledním místě s poměrně výrazným odstupem pak figuruje TOP 09, jejíž průměrná známka (3,90) se na jedinou desetinu stupně přiblížila čisté čtyřce. TOP 09 spolu s SPD představují subjekty, u kterých byla nejčastěji udělována respondenty známka 5," uvedl soc.cas.cz.

Od posledního srovnatelného výzkumu z června 2017 se výrazně zlepšilo hodnocení premiéra, u kterého průměrná známka klesla o 0,6 stupně. Zlepšilo se i hodnocení předsedy Poslanecké sněmovny (o 0,2 stupně), vlády a ODS (shodně o 0,15 stupně). Naopak meziročně horší bylo hodnocení KDU-ČSL, jejíž průměrná známka stoupla o 0,22 stupně. O 0,1 stupně se zhoršilo i hodnocení hnutí ANO, jež se z loňské první pozice posunulo na druhou příčku za prezidenta.

Témata:  průzkumy Miloš Zeman Andrej Babiš TOP 09 Hnutí ANO

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy