Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Diplomová práce ministra Metnara není plagiát. uvedla univerzita

Lubomír Metnar
Lubomír Metnar
Foto: Lubomír Metnar / hnutí BOS

Praha/Ostrava - Ostravská univerzita dnes oznámila, že diplomová práce ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) není plagiát, mohla mít ale vyšší úroveň. Analýza ukázala, že text vykazuje nedostatečnou práci s citačními zdroji. Jednalo se zejména o absenci odkazů na knihu Petra Musílka z Vysoké školy ekonomické v Praze.

"Výsledkem posouzení textu je závěr, že se autor práce Lubomír Metnar nedopustil vědomého plagiátorství," uvedl mluvčí univerzity Adam Soustružník. 

"Na některých stránkách z Musílkovy knihy diplomant evidentně čerpá, aniž by odkázal na zdroj. Nicméně práce je řádně uvedena v seznamu použité literatury," dodal mluvčí. Ke zhodnocení v informačním systému Theses odhalujícím možné plagiáty bylo nutné převést Metnarovu práci do elektronické podoby, protože existovala pouze v písemné formě.

"Kontrola v systému Theses.cz identifikovala 45 případů shody, ze kterých ve 39 případech byla nalezena shoda méně než pět procent. Analýzy se zaměřily na shody s hodnotou 11 procent, které se vyskytly dvakrát, osm procent a šest procent. V každém z uvedených případu se jedná o nekorektní citování zákonů, případně podzákonných norem. Část shod se týká podobnosti se studijními materiály - jedná se o vysokoškolské kvalifikační práce publikované ovšem později nežli práce Lubomíra Metnara," uvedl mluvčí.

Dodal, že univerzita zapojila do posouzení textu i Musílka, prorektora Vysoké školy ekonomické v Praze a autora nekorektně citovaného textu. "S ohledem na citační standardy, počet uvedené odborné literatury a zdrojů a celkové zpracování diplomové práce je evidentní, že by práce měla být na vyšší úrovni. Primární odpovědnost za tyto nedostatky je pochopitelně na straně studenta, nicméně částečně i na straně vedoucí diplomové práce, která měla diplomanta odborně směrovat a upozornit jej na absenci citačních zdrojů, stejně jako na oponentovi, který však tento nedostatek v oponentním posudku explicitně uvedl," řekl Soustružník.

Později v České televizi připustil, že teď by práce zřejmě nebyla připuštěna k obhajobě a byla by studentovi vrácena k dopracování a úpravám citací. 

Metnar vystudoval Vyšší policejní školu MV ČR, později při zaměstnání Pedagogickou fakultu Ostravské univerzity, kde získal titul magistr. 

Témata:  plagiáty Lubomír Metnar

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy