Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Metnar se za chyby v diplomce omluvil, ale nerezignuje

Prezident jmenoval do funkce ministra obrany Vlastimila Picka, 19. března 2013
Prezident jmenoval do funkce ministra obrany Vlastimila Picka, 19. března 2013
Foto: Vláda.cz

Praha - Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) kvůli pochybnostem o své diplomové práci nehodlá rezignovat. Dnes se na tiskové konferenci omluvil veřejnosti i autorovi publikace, ze které čerpal, ale citace v textu řádně neuvedl.

Metnar vystudoval Vyšší policejní školu MV ČR, později při zaměstnání Pedagogickou fakultu Ostravské univerzity, kde získal titul magistr. Svou diplomovou práci obhájil v roce 2004. 

Na některých stránkách evidentně ministr čerpal z knihy Petra Musílka z Vysoké školy ekonomické v Praze, na zdroj ale v textu neodkázal. Metnar zdůraznil, že použitou publikaci řádně uvedl v seznamu literatury, a jeho práce tedy není plagiátem. "Mým úmyslem rozhodně nebylo podvádět," řekl. Dodal, že před 14 lety udělal chybu a nyní ho to mrzí a omlouvá se za to.

Ministr zadal posouzení své práce také Policejní akademii ČR. "Je potřeba říci, že posudky Policejní akademie, Ostravské univerzity i vyjádření IT specialisty z Vysoké školy ekonomické Jana Macha shodně tvrdí, že má práce není plagiátem," uvedl. "Po zhodnocení celé situace a všech dostupných informací, které tady zazněly, jsem se rozhodl, že panu premiérovi rezignaci nabízet nebudu," řekl.

Na novinářský dotaz týkající se dalších údajných pochybení v práci Metnar řekl, že "v současné době nebude slovo od slova rozebírat" svou diplomovou práci, a odvolal se na posudky, podle kterých jeho práce plagiátem není.

Témata:  plagiáty Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Ministerstvo obrany České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy