Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Revoluce v sociální péči? Maláčová představila své plány

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Kandidátka na ministryni práce Jana Maláčová (ČSSD) tvrdí, že Česko bude muset se stárnutím společnosti v příštích letech zásadně posílit sociální služby. Stanovit se bude muset také udržitelný model jejich financování. Dále se chce zaměřit na rodinnou politiku a řešit důchodovou reformu.

"Demografický vývoj v Evropě je více méně stejný. Máme pětinu obyvatel starších 65 let, v roce 2030 to bude čtvrtina a v roce 2050 celá třetina. Každý desátý bude starší 85 let. Bude to mít obrovský dopad na společnost a ekonomiku. Nedokážeme si představit, co to vlastně bude obnášet. Budeme muset značným způsobem posílit kapacity (péče)," uvedla Maláčová v rozhovoru pro ČTK.

S rostoucím počtem seniorů Česko bude muset zajistit na péči finance. Výdaje na sociální služby se sice každý rok zvyšují, peníze v systému ale chybí. Výdělky těch, kteří se o seniory starají, jsou nízké.

"Budeme muset vymyslet nějaký - nerada to říkám takhle - systematický systém financování. Buď budeme rozvíjet nepojistný systém po vzoru Francie, nebo pojistný systém po vzoru Německa. Je to zásadní politické rozhodnutí. Musí na tom být shoda napříč politickým spektrem. Já bych se klonila k pojistnému systému. Myslím si, že je to efektivnější a systémovější přístup," uvedla kandidátka na ministryni.

V Česku lidé dostávají příspěvky na péči od státu podle své závislosti na pomoci. Příjemců každý rok přibývá a výdaje rostou. Letos by měly činit 25,5 miliardy. Podle analýzy modelů péče v Německu lidé platí pojistné na péči, které je součástí sociálního pojištění. Z odvodů se pak dlouhodobá péče hradí. Lidé dostávají příspěvky podle svého stavu a toho, zda mají opatrování doma, ambulantně či v ústavu. O zavedení pečovatelských odvodů se v Německu diskutovalo asi dvě desetiletí.

"Otázkou je, jestli dokážeme být rychlejší než Němci a Francouzi. Na toto funkční období vidím spíš zmapování situace a zadání nějakého základního směru," řekla Maláčová. Podotkla, že politické strany ve svých programech také přesnější představy o dlouhodobé péči nemají.

Podle budoucí ministryně není finančně udržitelné, aby se péče poskytovala hlavně v seniorských domovech a dalších institucích. Stále více se bude muset prosazovat opatrování a pomoc v domácím prostředí, které je pro lidi příjemnější a pro stát také levnější. 

Podle kandidátky na ministryni musí kvůli stárnutí posílení sociálních služeb jít "ruku v ruce" s důchodovou reformou i opatřeními ve zdravotnictví. Maláčová přiznává, že do konce volebního období se zásadní reformní proměny připravit a schválit nejspíš nepodaří. "Upřednostňuji kvalitu nad kvantitou. Mění se celá podstata sociálního systému," podotkla budoucí ministryně.

Témata:  sociální péče důchodci Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Jana Maláčová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy