Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednání o H-Systemu by se mělo účastnit i družstvo Svatopluk i sdružení Maják, myslí si Babiš

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Salcburk - Premiér Andrej Babiš se domnívá, že pondělního jednání mezi správcem konkurzní podstaty firmy H-System a bytovým družstvem Svatopluk by se měli zúčastnit i členové sdružení Maják, které zastupuje další část bývalých klientů H-Systemu.

Zástupci Svatopluku požádali Babiše o zprostředkování vyjednávání. Sdružení Maják pak žádalo, aby vláda jednala se všemi poškozenými v kauze H-System.

Družstvo Svatopluk sdružuje část klientů H-Systemu, kteří dostavěli nedokončené byty zkrachovalé firmy. Nejvyšší soud ale rozhodl, že nájemní smlouvy nájemníků družstva jsou neplatné, protože družstvo stavělo na cizích nemovitostech. Byty podle něj patří do konkurzní podstaty H-Systemu. Svatopluk musí podle verdiktu Nejvyššího soudu zveřejněného v úterý do měsíce vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích. Týká se to asi 60 rodin.

Po rozhodnutí soudu požádali lidé z družstva Svatopluk Babiše o zprostředkování jednání s konkurzním správcem Josefem Monsportem. O zapojení do jednání následně požádalo i sdružení Maják, jež zastupuje část klientů H-Systemu, kteří domy po zkrachovalé firmě nedostavovali. Sdružení žádá, aby se hledalo spravedlivé řešení pro všechny poškozené. Zároveň uvedlo, že nemá zájem na vystěhování lidí z Horoměřic z jejich domovů.

"Byl jsem požádán o zprostředkování, všechny strany s tím souhlasily. Teď jsem v roli zprostředkovatele, protože ty strany mají tak nepřátelské vztahy, že už nebyly schopny spolu mluvit," řekl dnes Babiš k pondělní schůzce. Bude usilovat o to, aby se všichni angažovaní snažili najít řešení přijatelné pro všechny. Zdůraznil, že nechce nijak ovlivňovat soudy.

Za neuvěřitelné pak premiér považuje, že se kauzu H-Systemu nepodařilo za 20 let vyřešit. "Je důležité, aby veřejnost věděla, jak to všechno proběhlo, jak ty majetky byly prodávány. Je tam plno poškozených lidí," dodal.

Témata:  kauza H-system Andrej Babiš

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy