Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kriminalita v krajích za pět let klesla, zvyšuje se počet strážníků i kamer

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Kriminalita v Česku v posledních pěti letech klesá. Na zvýšení bezpečnosti se podílejí kraje i města, která se snaží zejména nabírat nové strážníky i zvyšovat počty míst pod dohledem bezpečnostních kamer.

Vyplývá to z ankety ČTK před podzimními obecními volbami, ve kterých bude leckde kriminalita výrazným tématem.

V Plzeňském kraji klesla kriminalita od roku 2014 zhruba o pětinu. Tamní města s průmyslovými zónami často řeší problémy spjaté s rostoucími počty agenturních zaměstnanců z ciziny. Průmyslové podniky se bez nich neobejdou, cizinci se ale podílejí na trestných činech a přestupcích. S tím souvisí i problémy s ubytovnami a bezdomovci. Ač cizinci nejsou hlavními pachateli trestné činnosti v Plzeňském kraji, jejich podíl na ní roste. Plzeň dává ročně asi pět milionů Kč z rozpočtu na systém kamer. Další peníze investuje ze státních a krajských dotací.

Výrazně se kriminalita snížila za posledních pět let v Olomouckém kraji. Nedaří se ale například vymýtit z center měst bezdomovce, což je příklad Olomouce či Jeseníku.

V odlehlejších venkovských oblastech Moravskoslezského kraje je počet trestných činů podprůměrný, ve větších městech ale patří mezi nejvyšší v zemi. V okrese Ostrava loni policisté zaznamenali víc zločinů než ve většině celých krajů a s vysokou kriminalitou se potýká i Karvinsko. 

V Ústeckém kraji kriminalita každoročně klesá, přesto patří mezi nejvyšší. Řada radnic se v uplynulém čtyřletém volebním období rozhodla zvýšit počet strážníků a asistentů prevence kriminality. Města vydávala i takzvané vysedávací vyhlášky a vyhlašují zóny bez doplatků na bydlení. 

Čtvrtina tuzemských trestných činů připadá na Prahu. Rozlohou sice zaujímá pouze 0,6 procenta území republiky, vyznačuje se ale vysokou hustotou obyvatelstva, turistickým ruchem a anonymitou. Loni byla kriminalita oproti roku 2013 nižší o 38 procent. 

Trestných činů každoročně ubývá také v Libereckém kraji. Zatímco před pěti lety policisté řešili téměř 14.000 případů, loni to bylo 8672. V Pardubickém kraji klesla kriminalita od roku 2014 do loňska zhruba o 30 procent. Znatelný pokles eviduje i Zlínský kraj. Počet kamer se zvyšuje i ve větších městech v Jihomoravském kraji, kriminalita tam za posledních pět let klesla zhruba o třetinu. Na kamery spoléhají při prevenci kriminality i okresní města na Vysočině.

Témata:  kriminalita kraje bezpečnostní kamery Policie ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy