Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klienti H-Systemu dostali víc času. Do nalezení dohody jim vystěhování nehrozí

Ze soudního líčení s panem Jaroslavem Sýkorou, klientem H-Systemu
Ze soudního líčení s panem Jaroslavem Sýkorou, klientem H-Systemu
Foto: Martin Junek

Praha - V Hrzánském paláci na Hradčanech jednají věřitelé firmy H-System se správcem konkurzní podstaty společnosti Josefem Monsportem. Ten podle senátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL) přislíbil, že do vyřešení případu nebude vystěhovávat z Horoměřic žádného z klientů H-Systemu.

Jako mediátor je přítomen premiér Andrej Babiš (ANO), společně se zástupcem bytového družstva Svatopluk Martinem Junkem pak dorazil senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL). 

"Já se musím držet zákona. Zákon stanoví, že se prodává za ceny obvyklé, když udělám cokoli jiného, tak budu stíhán za porušení povinnosti při správě cizího majetku," odpověděl konkurzní správce Monsport na otázku novinářů, zda je ochoten přistoupit na kompromis.

"Budeme se dohadovat o ceně. Budeme se dohadovat o tom, jak ten případ sprovodit ze světa," komentoval schůzku Junek. V neděli ČTK řekl, že na dnešní jednání přijde družstvo Svatopluk s nabídkou odkupu dotčených domů za 10,5 milionu korun.

Z osmi domů v Horoměřicích dostavěných po krachu H-Systemu na jeho pozemcích se má na základě rozsudku Nejvyššího soudu z minulého týdne do 23. srpna vystěhovat téměř 60 rodin patřících pod družstvo Svatopluk. Nejvyšší soud rozhodl, že Monsport může nemovitosti zpeněžit ve prospěch všech věřitelů H-Systemu.

Čunek novinářům řekl, že se v případu angažuje už od roku 2013, kdy ho kontaktovali klienti H-Systemu. Nyní je doprovází, protože zná všechny potřebné technické záležitosti i právní souvislosti. 

"Před panem premiérem pan Monsport řekl, že do vyřešení případu nebude nikoho z Horoměřic stěhovat. Rozhodnutí Nejvyššího soudu, že se do měsíce mají stěhovat, nebude uplatňovat," řekl po jednání Čunek. Během srpna by se mělo bytové družstvo s Monsportem dohodnout na tom, jaký znalecký ústav, jakým způsobem a k jakému datu bude bytové domy a pozemky oceňovat.

Témata:  kauza H-system Andrej Babiš Jiří Čunek 1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy