reklama

Rath řekl, že by chtěl v Senátu bojovat proti privatizaci litoměřické nemocnice a proti byrokracii a migraci. Rath kandidaturu oznámil před věznicí v Litoměřicích, kde byl ve vazbě. Přítomna byla i předsedkyně mimoparlamentní strany Česká suverenita Jana Volfová

Krajský soud v Praze poslal Ratha letos 27. června na 8,5 roku do vězení za korupci u veřejných zakázek Středočeského kraje. Rozsudek není pravomocný, Rath se na místě odvolal.

Kdyby byl Rath senátorem skutečně zvolen, horní komora by pravděpodobně musela rozhodovat o jeho zbavení imunity, tak jako Sněmovna v případě někdejšího poslance Romana Pekárka (dříve ODS).

Ten se stal členem dolní komory dodatečně v listopadu 2012, ač byl o půl roku dříve nepravomocně odsouzen za to, že si v roce 2009 řekl o milionový úplatek za výhodnější prodej městských pozemků. Mandátu se Pekárek nevzdal ani poté, co mu byl trest vrchním soudem potvrzen a do vězení nastoupil. Parlament následně přijal novelu, podle níž věznění zákonodárci nemají nárok na plat, náhrady a další benefity.