reklama

Díky vyššímu teplotnímu průměru se daří asijským druhům ovocných stromů, například hrušni písečné. Pěstování olivovníků je však zatím na českém území předčasné.

"Letos je obecně, až na výjimky, úroda mimořádně vysoká u většiny ovocných stromů. Sklizeň je urychlena tak o tři týdny," říká docent Josef Sus z České zemědělské univerzity v Praze.

Podle něj však nynější teploty, které mají přes týden vystoupat k 37 °C, stromům škodí. "Fotosyntéza se zpomaluje, listy se snaží proti výparu chránit," přibližuje. Lidé tak mohou vidět povadlé listy u ovocných dřevin, které však zatím přežívají docela dobře. "Uvidíme, jak to bude vypadat nadále bez dešťů," dodal.

Letošní úroda ovoce by podle odhadu Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského měla meziročně vzrůst o 55 procent na nadprůměrných 185.184 tun. Sady v tomto roce nepostihly jarní mrazy, které sklizně výrazně srazily v letech 2016 a 2017. Sklizeň by letos měla jít nahoru u všech ovocných druhů s výjimkou angreštu. 

Dlouhodobě oteplující se klima však pomáhá i škůdcům, kteří nebyli v ČR obvyklí, jde například o tmavku švetkovou. "Larva vykusuje jádro té pecky a když ho vykouše praktiky celé, tak se zakuklí, vyvine se v komárka a na jaře se prokouše. Vylétne to a klade vajíčka na ty plůdky," popisuje Sus. Dalším škůdcem je octomilka japonská, která napadá měkké plody jako jahody, rybíz nebo angrešt.