reklama

Cizinecká policie za první pololetí zadržela 19 lidí, kteří do republiky vstoupili nelegálně. "Jde už o malé množství, v uplynulých letech jich bylo mnohem více," uvedl vedoucí odboru cizinecké policie Miroslav Tóth.

Při kontrole hranic cizinecká policie využívá i přístroje odhalující tlukot srdce. Díky němu lze vyhledat lidi ukryté v kamionu. Na takzvané zelené hranici pak používá například čtyřkolky, dalekohledy s nočním viděním, termovizi nebo drony. "Čtyřkolka je v permanenci tak dvakrát do týdne. Ale používaná je nejen na kontrolu zelené hranice, ale třeba i u větších akcí. O víkendu bude například i na Velké ceně České republiky," uvedl Tóth.

Cizinecká policie na jihu Moravy za první pololetí zadržela i 165 cizinců, kteří v Česku pobývali bez platného oprávnění, například jim propadlo vízum a oni neodcestovali. Loni šlo o 332 lidí. Za prvního půl roku zadržela také 191 cizinců, kteří v ČR sice mohli pobývat, nesměli ale pracovat. Za celý loňský rok šlo o 392 nelegálně pracujících cizinců.

"Zvýšil se počet nelegálně pracujících cizinců, kteří si obstarávají především rumunské občanské průkazy, a vydávají se tak za občany Evropské unie. Přitom jde o státní příslušníky vesměs z Ukrajiny nebo z Moldavska," uvedl vedoucí odboru.