Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Desítky lidí v Praze protestovaly proti diskriminaci Romů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Zhruba 150 lidí dnes v Praze protestovalo proti násilí a diskriminaci vůči romské komunitě v Česku, Itálii a na Ukrajině. Akce, která se koná v devíti evropských zemích, je zároveň připomínkou likvidace takzvaného cikánského rodinného tábora v Osvětimi.

Protestu se zúčastnili lidé z Brna, Ostravy i dalších českých měst. Z Letenské pláně v doprovodu policistů došli před ukrajinské velvyslanectví. Před ambasádou přečetli prohlášení připomínající násilné činy vůči Romům, které se letos staly na Ukrajině, a represivní kroky italské vlády.

Cestou k ambasádě i před ní lidé skandovali hesla: "Černí, bílí - spojme síly!", "Stop vraždám na Ukrajině!" nebo "Opre Roma!" (Vzhůru Romové). Řečníci, mezi nimiž byl slovenský sociolog Fedor Gál, v projevech varovali před fašizací společnosti v celé Evropě a vyzývali k soudržnosti a k zapojení Romů do veřejného života.

Chargé d'affaires ukrajinské ambasády od demonstrantů převzal jejich manifest. Ujistil je, že násilné činy, které zmiňují, budou na Ukrajině vyšetřeny. "Ukrajinská vláda odsuzuje všechny projevy rasismu a xenofobie," dodal. 

Témata:  romové Praha velvyslanectví Ukrajiny demonstrace

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy